Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Programı

06.05.2023 160

Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi, çocuklarımızın okul eğitiminden kopmadan eş zamanlı olarak hafızlık eğitimi almalarını sağlamayı amaçlayan bir projedir. Diyanet İşleri Başkanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının birlikte yürüttüğü, her iki köklü kurumun altyapı ve personel imkânlarının kullanıldığı, okul ve kuran kursunun işbirliği ve güç birliği yaptığı bir projedir. Diyanet İşleri Başkanlığı "okullu hafızlık" kavramını kullanmaktadır. Okul ve kuran kursu işbirliğiyle yürütülen bu projede bizim proje ortağımız Muharrem Camii Kız Kuran Kursu'dur.

İlk olarak öğrencilerimizin akademik yeterlilik düzeyleri ölçülmektedir. Haziran ayında 4.sınıf müfredatını içeren genel bir deneme sınavı ile ilk aşama için seçim yapılmaktadır. Bu sınav sonucuna göre "Hafızlık Ön Hazırlık Kursu"na katılmaya hak kazanan öğrenciler tespit edilmektedir. Bu başarıyı sağlayan öğrencilerimiz deneyimli Kuran Öğreticilerimizden sekiz hafta boyunca haftada 30 saat yoğun kuran eğitimi almaktadır. (8x30=240) Bu eğitim sürecinde hafızlık adayı öğrencilerimize Kuran-ı Kerimi doğru ve seri okuma becerisi kazandırılmakta,  hafızlık istek ve gayreti gözlenmekte ve ezber yetenekleri ölçülmektedir. Bu kursa kontenjanımızın %50 fazlası alınmaktadır. Kurs sonrası kurs sürecindeki öğretici gözlemleri de dikkate alınarak mülakat yapılmaktadır. İlgili komisyonca yapılan mülakat sonucunda hafızlık sürecine devam edecek olanlara karar verilecektir. Bu kursa katılmış ancak mülakatta hafızlığa devam etmesi uygun görülmemiş öğrencilerimize taban puanlarına göre diğer bölümlere geçiş tercihi sunulmaktadır.

Hafızlık sürecinde ilk aşama temel hazırlık aşamasıdır. Bu aşamada temel ezberler yapılmaktadır. Hafızlığa yatkınlığın izlendiği süreçtir. Cari eğitim yılının ocak ayında Müftülüğümüzce belirlenen komisyon hafızlığa başlama sürecinde son kararı vermektedir.

Öğrencilerimiz, ilk yıl (5.sınıf) okulumuzda Muharrem Camii Kuran Kursumuzun maharetli hafızlık hocalarının rehberliğinde hafızlık eğitimi hem de yetkin öğretmen kadromuz rehberliğinde akademik eğitim almaktadır, öğlene kadar hafızlık derslerini, öğlenden sonra da okul derslerini görmektedir. İkinci yıl eğitime kuran kursunda devam edilmekte, okulumuz kadrosunca kısmi akademik destek sağlanmaktadır. Prensip olarak ikinci yılın sonunda hafızlık bitmiş ve diploma alınmış olarak 7. Sınıfa devam edilecektir.

7. ve 8. Sınıflarda bir taraftan hafızlık tekrar ve pekiştirme devam edecek diğer taraftan da akademik başarı için çaba sarf edilecektir. Öğrencilerimiz önceki yıllarda çalışma düzen ve disiplini kazanmış hem de çok uzun süre ders yapma alışkanlığına sahip oldukları için yoğun tempoyu kaldırma ve üst düzey akademik başarı elde etme becerisini göstereceklerdir. Bu projenin başarıya ulaşması hafızlığın yanında akademik hedeflerin de gerçekleşmiş olmasına bağlıdır. Öğrencilerimiz objektif kriterlerle, ilgi ve yeteneklerine göre seçildikleri için her iki hedefi başaracak güçte olacaklardır. Hafızlık eğitimi alanlarında temayüz etmiş hafızlık hocaları, akademik eğitim ise son derece yetkin ve yeterli kadrolu öğretmenlerimiz tarafından verilmektedir.


Program hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için lütfen tıklayınız.